ایمنی طراحی استاندارد در آسانسور

ایمنی طراحی استاندارد در آسانسور

استانداردهای لازم برای آسانسور
مانگونه که در مقدمه نیز اشاره شد، امنیت آسانسور امری غیر قابل چشم‌پوشی است. این موضوع فقط امری الزام‌آور از نظر قانون نیست بلکه یکی از اساسی‌ترین مسائلی است که شرکت‌ها برای ارائه‌ی خود روی آن تمرکز دارند. در رقابت شرکت‌ها موضوع اصلی در آسانسورها فقط کارایی و زیبایی آن‌ها نیست بلکه امنیت آن نیز امری پر اهمیت است.
موضوع بدیهی آن است که امنیت و امکانات یک آسانسور کلید اساسی موفقیت آن در عمل است. چه در محیط خانگی چه برای استفاده‌های سازمانی، این موضوع مسئله‌ای مهم است. توسعه‌ی شهری، همزمان با افزایش ارتفاع ساختمان‌ها باعث افزایش پیچیدگی ساخت‌ و ساز نیز شده است. آسانسورها از این افزایش پیچیدگی مستثنی نبوده‌اند.
شانس احتمال حادثه در کارکرد آسانسورها که می‌تواند باعث مرگ افراد شود باید به حداقل برسد و از بین‌رود. خوشبختانه استاندارد‌های لازم برای آسانسور با سرمایه‌گذاری بالا و اساسی در تکنولوژی تهیه شده است که شرکت‌های سازنده آسانسور با در نظر داشتن آن‌ها می‌توانند درصد اشتباهات و در نتیجه اتفاقات ناخوشایند را به حداقل برسانند. علاوه بر این، امنیت درباره‌ی موضوع دیگری غیر از ساخت آسانسور نیز وجود دارد که می‌تواند بر شاخص کلی امینت کارکرد آسانسور تأثیرگذار باشد و آن امنیت مربوط به نگهداری آسانسور استاندارد است. نگهداری آن‌ها به صورت دقیق طبق جدیدترین استانداردهای لازم برای آسانسور و کنترل آن هم‌اندازه‌ی توجه به امنیت در طول ساخت آسانسور اهمیت دارد. استفاده از افراد متخصص در این مورد نیز برای نگه‌داشتن شاخص‌‌های امنیت آسانسور برای افراد، موضوعی غیر قابل چشم‌پوشی است.
در حقیقت، کارایی و زیبایی یک آسانسور بدون برخورداری از امینت لازم اهمیتی ندارد. امنیت در آسانسور کارکرد اصلی آن است که باید محقق شود. برای تحقق این هدف در دنیا استاندارد‌های مختلفی در طول زمان بنابر نیاز‌های روز این صنعت وضع شده است که شرکت‌های سازنده‌ی آسانسور ملزم به رعایت آن‌ها هستند.
نوآوری‌های تکنولوژی از طرف دیگر علاوه ‌بر حوزه‌ی دیجیتال و الکترونیک در حوزه‌ی داده‌ها در موضوع کارکرد آسانسورها نیز چشم‌گیر بوده است. این داده‌ها به شرکت‌های این حوزه این امکان را می‌دهد با بررسی مشکلات و اشتباهات از آن‌ها دوری کرده و امنیت بیشتری را برای آسانسورها به ارمغان آورند.
به عنوان مثال، از میان سیستم‌های امنیتی که در آسانسورهای مدرن، اکنون پیاده‌سازی می‌شوند می‌توان به سیستم تشخیص مشکل در سیم بکسل آسانسور، چراغ‌های اضطراری درون کابین، کلید زنگ هشدار، تلفن در کابین و… اشاره کرد. امروزه برای داشتن آسانسور استاندارد بهره بردن از بسیاری از این ابزار امری بدیهی است.
عناصر امنیتی یک آسانسور استاندارد
اکنون به صورت دقیق‌تر عناصر امنیتی یک آسانسور استاندارد را مورد بررسی قرار می‌دهیم. موارد بسیار مهم برای کارایی سیستم‌های امنیتی آسانسور‌ها عبارت‌اند از:
– ارتباط مکانیکی (Mechanical interlock): این سیستم برای باز کردن درها در هر طبقه است. همچنین قسمت‌های الکترونیکی را که باعث حرکت آسانسور می‌شوند، فعال می‌کند. به علاوه درها می‌توانند اتوماتیک، نیمه ‌اتوماتیک و یا دستی باشند.
– پاراشوت (Parachute): این ابزار باعث می‌شود که اگر سرعت آسانسور از حد استاندارد تجاوز کند و در اصل سقوط کند جلوی حرکت کابین را گرفته و آن را متوقف کند.
– زنگ هشدار (Alaram bell): این یکی از آشناترین سیستم‌های امنیتی برای استفاده‌کنندگان است. به این دلیل، این سیستم اولین چیزی است که فرد در زمان حادثه از آن استفاده می‌کند. این ابزار در مواقع اضطراری کاربرد دارد. به عنوان مثال زمانی که فرد درون آسانسور گیر می‌کند، این ابزار مفید واقع می‌شود. برخی از زنگ‌های هشدار به خط تلفن نیز متصل هستند و می‌توانند از این طریق کمک طلب‌ کنند. با توجه به این موضوع که اکثر اوقات مشکلاتی که باعث استفاده از زنگ هشدار می‌شود مربوط به مشکل انرژی است، چراغ‌های اضطراری نیز به صورت خودکار پس از فشردن زنگ هشدار روشن می‌شوند. بنابراین زنگ‌های هشداری استفاده می‌شوند که انرژی خود را از باتری‌های خود دریافت می‌کنند.
– توقف اضطراری (Emergency stop): این ابزار برای متوقف کردن حرکت استفاده می‌شود.
– محدودکننده (Limiter): افراد متخصص بر این باور هستند که این وسیله یکی از عناصر حیاتی برای امنیت آسانسور است. این وسیله شامل دو قرقره می‌شود. یکی از آن‌ها درون اتاق موتور است و دیگری به صورت عمودی روی کف حفره است. زمانی که سرعت آسانسور ۲۵ درصد از حد مجاز تجاوز می‌کند، قرقره‌ی بالا سرعت را محدود می‌کند.
چگونگی نگهداری آسانسور برای حفظ امنیت
زمانی که یک آسانسور جدید نصب می‌شود، انتظار بر این است که برای مدت زمان بسیار طولانی بدون مشکل کار بکند. اما واقعیت این است که با‌ گذشت زمان، ابزارهایی که کارکرد آسانسور و امنیت آن را تأمین می‌کند می‌توانند دچار مشکل شوند. از این جهت برای حفظ امنیت آسانسور‌ها، آن‌ها باید به صورت منظم توسط افراد متخصص طبق جدیدترین استانداردهای امنیتی آسانسور بررسی شود. این بررسی باید شامل تمام اجزای آسانسور به صورت دقیق شود تا بتوان از امینت آسانسور اطمینان حاصل کرد. عدم انجام این کنترل می‌تواند باعث بروز فجایع زیادی شود.
استانداردهای لازم برای آسانسور
آسانسوری که ۲۰ سال پیش به عنوان آسانسوری استاندارد دیده‌ می‌شد اکنون دیگر آن جایگاه را ندارد. در حقیقت، پیشرفت تکنولوژی در زمینه‌ی آسانسورها و امنیت آن‌ها همواره بازبینی‌ها و تغییراتی را در استانداردهای لازم برای آسانسور می‌طلبد. در این میان، مهم‌ترین استاندارد شناخته شده، استاندارد جهانی سازمان ASME است که به صورت بین‌المللی به صورت وسیعی مورد استفاده است. این سازمان، استانداردها و کدهای جامعی را در حوزه‌ی امینت طراحی، ساخت، نصب، کارکرد، بازرسی، تست، نگهداری، تغییر و تعمیر آسانسورها ارائه می‌دهد. این استاندارد تمامی نوع‌های آسانسور را پوشش می‌دهد.
همانگونه که در این مقاله خواندید، امنیت آسانسور بخش جدایی‌ناپذیر از این صنعت است و عدم توجه به آن ممکن نیست. برای اطمینان حاصل کردن از امینت افراد استفاده از آسانسور استاندارد که به صورت منظم نیز مورد بازرسی و کنترل قرار می‌گیرد، امری حیاتی است. استفاده از جدیدترین استانداردهای لازم برای آسانسور و تکنولوژی‌ها برای تأمین امنیت افراد می‌تواند از حادثه‌های دلخراش جلوگیری کند.

استاندارد سیستم محركه آسانسور ( موترو و کابل کششی و غیره)
استاندارد چاه آسانسور
استاندارد کابین آسانسور
استاندارد مربوط به گاورنر آسانسور
استاندارد ترمز ایمنی آسانسور
استانداردهای مربوط به دال بتونی و بتون ریزی چاه آسانسور
استاندارد موتورخانه آسانسور
استاندارد نصب ریل های راهنمای آسانسور
استاندارد فاصله بین كابین و وزنه تعادل آسانسور
استاندارد نحوه ساخت و نصب قاب ونه تعادل آسانسور
استاندارد کف چاه آسانسور و ضربه گیرها و دیگر لوازم چاهک آسانسور
استاندارد لوازم و تجهیزات و حفاظت های الكتریكی
استاندارد درب طبقات آسانسور
دستورالعمل های كاركرد آسانسور و آزمون های مربوطه
استاندارد آسانسور
استاندارد ترمز ایمنی آسانسور هیدرولیک مانند ترمز تدریجی یا ترمز گیره ای یا ترمز لحظه ای
استاندارد نصب جک هیدرولیک آسانسور
استاندارد بار گسیختگی طناب فولادی
اساندارد نصب کابین آسانسور هیدرولیک
استاندارد نصب چاهک و بتن ریزی چاهک
استاندارد سیستم محرکه آسانسور هیدرولیک
استاندارد نصب گاورنر آسانسور هیدرولیک
استاندارد شیر جهت پایین و شیر محدود کننده و شیر یک طرفه
استاندارد وزنه تعادل آسانسور هیدرولیک
استاندارد نصب قاب و یوک و دیگر قطعات وابسته
استاندارهای ضربه گیرهای چاهک آسانسور هیدرولیک

اپلیکشن خدمات کمک پلاس


نظر شما درباره این مقاله چیست

ارسال متن